MAITAKE - Grifola frondosa

MAITAKE - Grifola frondosa

MAITAKE -Grifola frondosa

To ΜΑΙΤΑΚΕ (Grifola frondosa)

φύεται σε πυκνές συστάδες, σε νεκρούς ή ετοιμοθάνατους πλατύφυλλους κορμούς, ιδιαίτερα: σε οξιές, καστανιές ή στους πρόποδες των κεχριμπαριών και σε θαμμένες ρίζες.Η λέξη Grifola προέρχεται από το Griffin, ένα μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι, φτερά και πόδια αετού.

Το μανιτάρι στην Ιαπωνία ονομάζεται MAITAKE (mai = χορός και παίρνω = μανιτάρι).Στην αρχαιότητα πουλήθηκε κατά βάρος σε ασήμι, για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

To ΜΑΙΤΑΚΕ (Grifola frondosa) περιέχει :

  • ιχνοστοιχεία : κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο
  • αμινοξέα
  • ακόρεστα λιπαρά οξέα
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Β(Β1,Β2,Β3) , εργοστερόλη πρόδρομος της βιταμίνης D2 -
  • λεκτίνες και πολυσακχαρίτες , όπως β - γλυκάνες

Στην Κίνα και την Ιαπωνία θεωρείται ο βασιλιάς των μανιταριών.
Συνταγογραφείται ως τονωτικό, για την προαγωγή της υγείας και της γενικής ευεξίας του οργανισμού.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη σημασία του στον τομέα των νεοπλασματικών παθήσεων, στην υπέρταση, στην ηπατίτιδα και σε όλες εκείνες τις κλινικές καταστάσεις που ομαδοποιούνται στον όρο «μεταβολικό σύνδρομο».

Χάρη στις β-γλυκάνες έχει εξαιρετικά διεγερτικά αποτελέσματα στο ανοσολογικό σύστημα.

Ο καρκίνος στον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο, είναι ο καρκίνος του προστάτη,ο μή ορμονοεξαρτώμενος. Μείζονες καταστροφές όγκου και σχετικές συμπτωματολογικές βελτιώσεις έχουν βρεθεί στον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού που προσφέρει το Maitake, το καθιστά επίσης απαραίτητο στη θεραπεία ιογενών ασθενειών, όπως: AIDS και ηπατίτιδα C.

Οι παθολογίες που οφείλονται σε ιούς προκαλούν ανοσοανεπάρκεια, η οποία συχνά αντιπροσωπεύει επίσης την έναρξη μιας ασθένειας όγκου, στην οποία δρα ειδικά το Μaitake. Μια άλλη σημαντική δράση που πραγματοποιεί το Μaitake είναι η αντιδιαβητική.Ολόκληρο το μανιτάρι είναι πολύ χρήσιμο στον διαβήτη ΙΙ, μη ινσουλινοεξαρτώμενο,που επηρεάζει γενικά τους ηλικιωμένους. Το Maitake δεν εμποδίζει την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης, αλλά ενεργοποιεί τον μεταβολισμό της. Στην πραγματικότητα, πραγματοποιεί μια δράση ευαισθητοποίησης

στους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης. Μειώνει επίσης την ολική χοληστερόλη γιατί αναστέλλει τη συσσώρευση λίπους. Η επίδρασή του παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και οδηγεί σε σταθεροποίηση, ιδίως των επιπέδων HDL, τα οποία συνήθως τείνουν να μειώνονται στην περίπτωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Το Maitake περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε εργοστερόλη, το πρώτο μεταβολικό στάδιο στη σύνθεση της βιταμίνης D, προάγει την αφομοίωση του ασβεστίου, ενισχύοντας έτσι τα οστά και τον συνδετικό ιστό. Μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης.

Βιβλιογραφία:

  • Lo Rito Daniele e Jessica Gavazzi : Micoterapia applicata
  • Georges M. Halpern:i funghi che guariscono
  • A.Miller-G.M.Halpern : Medicinal Muschrooms:Ancient Remedie for Modern Ailments
  • A.Stanislao-A.Sacco:Dispense dal corso di Micoterapia Funzionale
  • I.Bianchi : Guarire con i funghi medicinali